opc_loader

Menu

ADVIES OP MAAT?

MAIL

OF

BEL: 085 - 043 30 27

Wanneer je hebt besloten om zelf vloerverwarming te gaan leggen, zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Welk vloerverwarming systeem wil je bijvoorbeeld gaan gebruiken? En welke verdeler heb je nodig voor je vloerverwarming?

Om je te helpen met het kiezen van de juiste verdeler, hebben we in dit artikel alle verschillende opties voor je uitgeschreven. Je kan hier lezen welke soorten vloerverwarming verdelers er zijn en wat de kenmerken zijn van deze verdelers. Hopelijk weet je zo aan het einde van het artikel precies welke verdeler voor jou de klus gaat klaren!

Inhoudsopgave

  • Hoeveel groepen moet mijn vloerverwarming verdeler hebben?
  • Welke soorten verdeler zijn er (RVS, kunststof of staal)?
  • Heb ik een verdeler met pomp of verdeler zonder pomp nodig?
  • Welke verdeler werkt het beste met stadsverwarming?
  • Welke verdeler kan ik gebruiken voor verwarmen én koelen?
     

Hoeveel groepen moet mijn vloerverwarming verdeler hebben?

Een vloerverwarming verdeler kan bestaan uit één of meerdere groepen. Hoeveel groepen je nodig hebt is afhankelijk van het aantal m2 van de ruimte en of je de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming wil inzetten. Je kan het onderstaande schema aanhouden om hierin de juiste keuze te maken.
 

Aantal groepen Oppervlakte ruimte Meter verwarmingsbuis
1 10 m2 100 tot 120 meter
2 20 m2 220 tot 240 meter
3 30 m2 340 tot 360 meter
4 40 m2 460 tot 480 m2
5 50 m2 580 tot 600 m2
6 60 m2 700 tot 720 m2
7 70 m2 820 tot 840 m2
8 80 m2 940 tot 960 m2
9 90 m2 1060 tot 1080 m2
10 100 m2 1180 tot 1200 m2
11 110 m2 1300 tot 1320 m2
12 120 m2 1420 tot 1440 m2
13 130 m2 1540 tot 1560 m2
14 140 m2 1660 tot 1680 m2
15 150 m2 1780 tot 1800 m2


Wil je de vloerverwarming als bijverwarming gebruiken? Dan kan je in bovenstaand schema één groep voor 15 m2 oppervlakte aanhouden.
 

Welk soorten verdelers zijn er?

Er zijn verschillende soorten verdelers, ieder gemaakt van een ander materiaal. Hieronder lees je welke soorten verdelers er zijn en welke kenmerken deze verdelers hebben.
 

Stalen verdelers

Een stalen verdeler is gemaakt van - je raad het al - staal. Deze verdeler is zeer geschikt voor vloerverwarmingsystemen met hoge temperaturen en niet geschikt voor het koelen van ruimtes. Wanneer er koud water door de stalen verdeler loopt, is er namelijk meer kans op condensvorming.

Kunststof verdelers

Kunststof verdelers worden ook steeds vaker gebruikt. Een groot voordeel van een kunststof verdeler is dat de verdeler niet kan roesten door condensvorming. Hierdoor is een kunststof verdeler geschikt voor zowel verwarmen als koelen.

RVS (roestvrijstaal) verdelers

Een RVS verdeler is gemaakt van roestvrijstaal en daardoor zeer geschikt om ruimtes mee te verwarmen. Daarnaast kan je met een RVS verdeler ook de ruimte koelen, omdat de verdeler speciaal gemaakt is voor laagtemperatuur systemen. Omdat een RVS verdeler corrosievrij is, kan de verdeler ook in vochtige ruimtes worden geplaatst.
 

Heb ik een verdeler met pomp of zonder pomp nodig?

Je kan kiezen voor een verdeler met of zonder pomp. Hieronder kan je lezen welke toepassing voor jou handig is.

Verdelers met pomp (gesloten verdeler)

Een gesloten verdeler heeft een pomp die ervoor zorgt dat het water blijft circuleren door de vloerverwarming. De verdeler mengt het koude en warme water zodat het water de juiste temperatuur heeft om de vloer in te gaan. Je kan een gesloten verdeler gebruiken voor een CV verwarmingssyteem, warmtepomp of zonneboiler.

Verdeler zonder pomp (open verdeler)

Een open verdeler is geschikt voor vloerverwarming met een warmtepomp of ander lage temperatuur systeem met een afgifte onder 45 graden. In dit geval zorgt een warmtepomp er namelijk voor dat het water goed op temperatuur is voordat de verdeler het water de vloerverwarming in laat gaan. Je kan een open verdeler dan ook alleen gebruiken voor een warmtepomp of zonneboiler.
 

Welke verdeler werkt het beste met stadsverwarming?

Heb jij stadsverwarming in huis? Dan moet je goed opletten welke verdeler je aanschaft. Stadsverwarming heeft namelijk een hoge aanvoertemepratuur, waardoor je een verdeler met pomp nodig hebt (gesloten verdeler). Een gesloten verdeler zorgt ervoor dat het water wordt gemengd en de juiste temperatuur bereikt. Daarnaast mag de verdeler niet gemaakt zijn van aluminium. De slim stalen verdeler is bijvoorbeeld een veilige keuze voor stadsverwarming.
 

Welke verdeler kan ik gebruiken voor verwarmen én koelen?

Als je een verdeler wil gebruiken voor zowel verwarmen als koelen, is het verstandig om een verdeler te kiezen van kunststof of RVS. Deze beide materialen roesten niet door condensvorming. Daarnaast kan een verdeler van RVS ook worden geplaatst in vochtige ruimtes.
 

Kies de beste vloerverwarming verdeler voor jou!

Je hebt nu gelezen dat er veel verschillende soorten verdelers zijn waaruit je kan kiezen. Alhoewel dit artikel je waarschijnlijk al aardig heeft geholpen om de juiste keuze te maken, kan het zijn dat je toch nog vragen hebt. Gelukkig ben je hiervoor bij ons aan het juiste adres. Ons team van verwarming experts denkt graag met je mee in het vinden van de juiste verwarmingsoplossing. Je kan hier contact met ons opnemen via chat, e-mail of telefoon.

Wil je direct een vloerverwarmig verdeler aanschaffen? Dan kan dat ook bij ons! Je vindt hier ons grote assortiment aan verdelers en kan vervolgens gemakkelijk filteren op aantal groepen en soorten verdeler.