opc_loader

Menu

Snelle levering
Lange garantieperiodes
Persoonlijk advies
14 dagen retourrecht

ADVIES OP MAAT?

MAIL

OF

BEL: +31 (0)85-043 30 27

Vloerverwarming verdelers


Bij watergedragen vloerverwarming wordt er onderscheid gemaakt tussen hoog- en laagtemperatuur systemen. Daarnaast zit er ook een verschil tussen systemen die gebruik maken van blok- of stadsverwarming. In sommig gevallen heb je een totaal gesloten systeem nodig met een gescheiden wisselaar. Bij al deze systemen blijft het principe van stralingswarmte hetzelfde. Het verschil zit in de temperatuur van het aangevoerde water waarvan het systeem gebruik maakt.


Het verschil tussen een HT (hoog temperatuur) en LT (laag temperatuur) systeem


Eigenschappen van een HT systeem verdeler

Een open HT-verdeler (hoge temperatuur) voor vloerverwarming is ontworpen voor systemen met een hoge aanvoertemperatuur. Dit maakt dat open HT-verdelers geschikt zijn voor specifieke toepassingen waarbij hogere watertemperaturen vereist zijn, zoals bij verwarmingssystemen met warm water vanuit traditionele ketels of warmtepompen met hogere temperaturen.

Hier zijn enkele kenmerken en eigenschappen van open HT-verdelers voor vloerverwarming:

1) Bestand tegen hoge temperaturen: HT-verdelers zijn ontworpen om bestand te zijn tegen hogere watertemperaturen van 50°C en hoger, afhankelijk van de toepassing.

2) Pompen: de verdelers zijn uitgerust met pompen die geschikt zijn voor het rondpompen van warm water met hoge temperaturen.

3) Mengkleppen of regelkleppen: HT-verdelers kunnen regelkleppen bevatten om de watertemperatuur te regelen voordat deze de vloer bereikt. Hierdoor wordt oververhitting voorkomen.

4) Isolatie: vanwege de hoge temperaturen moeten HT-verdelers goed geïsoleerd zijn. Hierdoor wordt warmteverlies geminimaliseerd en kan het verwarmingsysteem efficiënt worden gebruikt.

5) Thermostatische regeling: HT-verdelers kunnen thermostatische regelingen bevatten die de temperatuur van het circulerende water kunnen aanpassen op basis van de omgevingscondities en de behoeften van het gebouw.

6) Manometers en flowmeters: deze worden gebruikt om de druk en stroomsnelheid van het warme water in het systeem te meten en regelen.

7) Betrouwbaarheid en onderhoud: HT-verdelers zijn betrouwbaar en makkelijk te onderhouden. Dit maakt dat de verdelers lang meegaan en betrouwbaar blijven functioneren.

8) Flexibiliteit: een goede HT-verdeler moet flexibel zijn in gebruik, zodat deze kan worden ingesteld naar jouw behoeften.


Eigenschappen van een LT systeem verdeler

Een open LT-verdeler (lage temperatuur) voor vloerverwarming heeft verschillende kenmerken en eigenschappen die het geschikt maken voor het regelen van vloerverwarmingssystemen. Deze zijn als volgt:

1) Modulaire opbouw: open LT-verdelers zijn vaak modulair opgebouwd, wat betekent dat ze bestaan uit verschillende componenten of groepen die afzonderlijk kunnen worden aangepast, gerepareerd of uitgebreid.

2) Pompen: deze verdelers zijn uitgerust met pompen die zorgen voor een gelijkmatige circulatie van het verwarmingswater door de vloerverwarmingsslangen. De pompen moeten doorgaans efficiënt zijn en kunnen worden afgesteld op vereiste stroomsnelheden.

3) Mengkleppen: LT-verdelers bevatten vaak mengkleppen die helpen bij het regelen van de watertemperatuur die de vloer in gaat. Hierdoor kan het systeem de gewenste lagere temperaturen voor vloerverwarming handhaven.

4) Thermostatische regeling: deze verdelers hebben vaak thermostatische regelingen die de temperatuur van het circulerende water kunnen aanpassen op basis van de omgevingscondities en de behoeften van het gebouw.

5) Manometers en flowmeters: deze worden gebruikt om de druk en stroomsnelheid van het warme water in het systeem te meten en regelen.

6) Luchtafscheiders: LT-verdelers bevatten vaak luchtafscheiders die ervoor zorgen dat luchtbellen uit het systeem worden verwijderd, wat de efficiëntie van de verwarming bevordert.

7) Isolatie: omdat deze verdelers vaak in de buurt van de ketel of warmtebron worden geplaatst, is isolatie van cruciaal belang. Door de isolatie wordt warmteverlies geminimaliseerd en kan het verwarmingssysteem efficiënt worden gebruikt.

8) Betrouwbaarheid en onderhoud: de materialen en constructie van deze LT-verdelers moeten duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn om een lange levensduur en betrouwbare werking te garanderen.

9) Flexibiliteit: een goede LT-verdeler moet flexibel zijn in gebruik, zodat deze naar wens kan worden ingesteld en geconfigureerd.


De grootste verschillen tussen een HT en LT-systeem op een rij

Hoge temperatuur en lage temperatuur systemen verschillen voornamelijk in de temperatuurniveau’s waarmee ze werken en de manier waarop ze warmte leveren.
 

Hoge temperatuur vloerverwarmingssysteem
 
Lage temperatuur vloerverwarmingssysteem
Temperatuurniveau Hogere watertemperaturen, meestal tussen 50°C en 70°C Lagere watertemperaturen, meestal tussen 25°C en 45°C.
Toepassing Vaak geïnstalleerd als een 'nat' systeem met traditionele radiatoren, waarbij de warmteafgifte voornamelijk via convectie plaatsvindt Ideaal voor stralingsverwarming door leidingen in de vloer, waardoor gelijkmatige warmteverspreiding ontstaat zonder luchtverplaatsing.
Opwarming Deze systemen kunnen ruimtes sneller opwarmen, maar kunnen minder efficiënt zijn vanwege het hogere energieverbruik. Het opwarmen kost wat meer tijd dan het HT-systeem maar dit maakt het systeem wel energiezuiniger, wat resulteert in lagere energiekosten.
Te combineren met Ze zijn minder geschikt voor gebruik in combinatie met hernieuwbare energiebronnen of warmtepompen vanwege de hogere watertemperaturen die vereist zijn. Ze zijn beter geschikt voor combinatie met warmtepompen, zonnecollectoren en andere hernieuwbare energiebronnen vanwege hun lagere warmtevraag.


















Eigenschappen verdeler stadsverwarming

Stadsverwarming verdelers voor vloerverwarming verschillen in bepaalde opzichten van conventionele verdelers. De belangrijkste eigenschappen van een stadsverwarming verdeler hebben we hieronder op een rijtje gezet.

1) Aansluitingen op stadsverwarmingsnetwerk: stadsverwarmingsverdelers zijn speciaal ontworpen om aangesloten te worden op het warmtenetwerk van stadsverwarming. Dit betekent dat de verdeler moet voldoen aan de specificaties en eisen van de warmteleverancier en compatibel moet zijn met de warmte die vanuit het stadsverwarmingsnetwerk wordt geleverd.

2) Warmtewisselaar: deze verdelers bevatten vaak een warmtewisselaar die de warmte van het stadsverwarmingsnetwerk overdraagt naar het water dat wordt gebruikt in het vloerverwarmingssysteem van het gebouw. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de stadsverwarming gescheiden blijft van het interne verwarmingssysteem.

3) Regelkleppen en sensoren: stadsverwarmingsverdelers hebben regelkleppen en sensoren om de watertemperatuur en doorstroming van het water naar het vloerverwarmingssysteem te regelen. Hierdoor kan het systeem de juiste temperatuur en warmteafgifte handhaven.

4) Meting en afrekening: voor gebouwen met stadsverwarmingssystemen worden verdelers soms uitgerust met meetapparatuur voor het registreren van het warmteverbruik van individuele huishoudens of unites. Hierdoor kunnen de warmtekosten nauwkeurig worden verdeeld en afgerekend.

5) Pompen: verdelers voor stadsverwarming kunnen pompen bevatten die de circulatie van het water van en naar het stadsverwarmingsnetwerk en de vloerverwarming vereenvoudigen.

6) Isolatie en veiligheid: vanwege het hoge temperatuurniveau van het stadsverwarmingswater, moeten stadsverwarmingsverdelers goed geïsoleerd zijn. Met goede isolatie wordt het warmteverlies geminimaliseerd en wordt de veiligheid gewaardborgd.

7) Betrouwbaarheid en onderhoud: net als andere verdelers moeten stadsverwarmingsverdelers duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn om een lange levensduur te garanderen.