opc_loader

Menu

Snelle levering
Lange garantieperiodes
Persoonlijk advies
14 dagen retourrecht

ADVIES OP MAAT?

MAIL

OF

BEL: +31 (0)85-043 30 27

Verdelers

De juiste verdeler voor je vloerverwarming selecteren

Bij het kiezen van een verdeler moet je altijd rekening houden met de warmtebron. Zo hebben traditionele warmtebronnen, zoals centrale verwarmingsketels en stadsverwarming, hoge aanvoertemperaturen van tussen de 60°C en 80°C. Het is dan van belang dat je een meng-injectieverdeler kiest met een circulatiepomp, zodat de temperatuur terug gemengd kan worden voordat het water de vloer in gaat. Bij lage aanvoertemperaturen is het belangrijk dat er geen menging plaatsvindt of dat die menging beperkt kan worden.
 

   Materiaal    Koelen mogelijk    Aanvoer temperatuur   
   
   
   min. 70°C 40-60°C < 45°C


Stalen verdeler met pomp


Staal   
   
√   

√   

Stalen verdeler voor stadsverwarming

Staal   
   
   

√   
   
 
   
   

Kunststof verdeler met pomp


Kunststof


√   


√   


√   


Kunststof verdeler zonder pomp


Composiet


√   


 


 


√   


RVS verdeler zonder pomp

RVS 

√   
   
   
   
   

√   

Stalen verdeler zonder pomp

Staal   

√   
   
   
   
   

√   


 

LT- en LTV-systemen

Wanneer de aanvoertemperatuur vanuit de warmtebron tussen de 30°C en 65°C ligt, spreken we van een laagtemperatuur (LT) systeem. Er zijn ook open LT-systemen, die een maximale aanvoertemperatuur hebben van 45°C en LTV-systemen met een maximale aanvoertemperatuur van 65°C.


Toepassing open verdeler

Wordt je vloerverwarming aangesloten op een cv-systeem met een aanvoersysteem van maximaal 45°C? Dan moet je hiervoor een open verdeler gebruiken. Dit is een verdeler zonder pomp. Bij een cv-systeem zorgt de warmtebron (bijvoorbeeld warmtepomp) namelijk voor de circulatie van het verwarmde water door de vloer.


Verdelers voor warmtepomp

Woningen worden tegenwoordig steeds vaker voorzien van een (hybride) warmtepomp. Is dit in jouw woning ook het geval? Dan moet je in ieder geval voor een laagtemperatuur (LT) systeem kiezen. Wij hebben hiervoor verschillende mogelijkheden:

  

Het verschil tussen een HT-systeem en LT-systeem

Wanneer je op zoek bent naar een verdeler kan je kiezen tussen een verdeler met een LT-systeem of HT-systeem. Hieronder kan je lezen wat de verschillen zijn tussen beide systemen zodat je uiteindelijk de juiste keuze kan maken. 
 

HT-systeem
 

Een vloerverwarmingssysteem met hoge temperatuur (HT-systeem) verwarmt de ruimte door water met een hoge temperatuur door buizen onder de vloer te circuleren. Je leest hieronder alles wat je moet weten over een HT-systeem.

Hogere watertemperaturen - In tegenstelling tot een LT-systeem, werkt een HT-systeem met water tussen de 50°C en 70°C. Dit maakt het systeem geschikt voor ruimtes die snel moeten worden opgewarmd, zoals in sommige industriële en commerciële gebouwen.

Snel opwarmen - Door de hogere watertemperatuur kunnen HT-systemen snel opwarmen. Dit is handig wanneer je te maken hebt met koude winters of situaties waarin de warmtevraag snel verandert.

Geschikt voor renovaties - HT-vloerverwarmingssystemen kunnen gemakkelijker worden geïnstalleerd in bestaande gebouwen omdat ze minder ingrijpende aanpassingen aan de vloerstructuur vereisen in vergelijking met lage temperatuur systemen.

Toepassingen in industriële omgevingen - Vooral in industriële omgevingen, zoals fabrieken en magazijnen, worden HT-vloerverwarmingssystemen toegepast. De vloerverwarming kan er hier voor zorgen dat de temperatuur comfortabel blijft voor werknemers en dat gevoelige apparatuur beschermd wordt.

Niet geschikt voor alle situaties - HT-systemen vragen meer energie in vergelijking met LT-systemen. Hierdoor worden HT-systemen vaak alleen aanbevolen voor situaties die een snel opwarmend systeem vereisen.

Om ervoor te zorgen dat je verdeler goed functioneert en lang meegaat, is het belangrijk om de juiste specificaties en richtlijnen te volgen. Raadpleeg altijd een professionele installateur voor vloerverwarmingssystemen die je kan helpen om je verdeler te installeren, zodat je er gegarandeerd lang plezier van hebt.

LT-systeem
 

Een vloerverwarmingssysteem met lage temperatuur (LT-systeem) is een efficiënt en comfortabel systeem voor het verwarmen van gebouwen. Je leest hieronder alles wat je moet weten over een LT-systeem.

Relatief lage watertemperaturen - Een LT-systeem werkt door warm water met een temperatuur tussen 30°C en 50°C door buizen of leidingen onder de vloer te laten circuleren. De warmte wordt gelijkmatig aan de vloer afgegeven, waardoor de ruimte efficiënt wordt verwarmd.

Energie-efficiëntie - LT-vloerverwarmingssystemen zijn over het algemeen energiezuinger dan traditionele radiatoren of convectieverwarmingssystemen. Ze kunnen goed samenwerken met energiezuinge warmtebronnen zoals warmtepompen, zonneboilers en condenserende ketels.

Comfort - Vloerverwarming verwarmt de ruimte gelijkmatig zonder dat er koude plekken overblijven of luchtcirculatie plaatsvindt waarbij stofdeeltjes verplaatsen. Dit zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat.

Ruimtebesparing - Doordat vloerverwarming onder de vloer wordt geïnstalleerd, neemt het geen ruimte in beslag zoals tradiationele radiatoren of andere vormen van verwarming dat wel doen.

Installatie - Voor het installeren van LT-vloerverwarmingssystemen heb je deskunige kennis nodig en een goed uitgedacht plan. De vloer moet namelijk worden omgebouwd om ruimte te maken voor de verwarmingsbuizen. Dit kan je het beste doen tijdens nieuwbouw of renovaties. Het kan ingrijpend zijn om vloerverwarming achteraf te installeren.

Regeling - Moderne LT-vloerverwarmingssystemen kunnen worden uitgerust met slimme regelsystemen die de temperatuur in verschillende ruimtes onafhankelijk kunnen regelen. Hierdoor kan je nog energiezuiniger verwarmen en behaal je het maximale comfort.

Vloerafwerking - De keuze van vloerafwerking is belangrijk bij vloerverwarming. Sommige materialen zoals tegels en steen zijn uitstekende warmtegeleiders en werken goed met vloerverwarming. Maar er zijn ook materialen zoals tapijt die de warmteoverdracht kunnen belemmeren.

Onderhoud - Over het algemeen vereist een LT-vloerverwarmingssysteem weinig onderhoud, maar toch is het belangrijk om het systeem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat het efficiënt blijft werken.

LT-vloerverwarmingssystemen zijn populair vanwege hun energie-efficiëntie en comfort. Ze kunnen worden geïnstalleerd in woningen, kantoren, commerciële gebouwen en industriële faciliteiten. Door je ruimte te verwarmen met een LT-vloerverwarmingssysteem creëer je een aangenamer binnenklimaat en verlaag je de energiekosten.