Montagesystemen
Wanneer je vloerverwarming gaat plaatsen in een ruimte, zijn er verschillende montagesystemen waaruit je kan kiezen. Je kan kiezen uit een draadmatsysteem, noppenplaatsysteem, tackerplaatsysteem en een droogbouwsysteem. De keuze hierin is afhankelijk van je ondervloer, dekvloer en persoonlijke voorkeur.
9 Artikelen
Voor 15.00 besteld is volgende werkdag in huis!
Voor 15.00 besteld is volgende werkdag in huis!
Voor 15.00 besteld is volgende werkdag in huis!
Voor 15.00 besteld is volgende werkdag in huis!
Voor 15.00 besteld is volgende werkdag in huis!
26-030220
Voor 15.00 besteld is volgende werkdag in huis!
26-030230
Voor 15.00 besteld is volgende werkdag in huis!
26-030321
Stappenplan voor het monteren van vloerverwarmingssystemen
Systeem voor cementdekvloer monteren
Het leggen van vloerverwarming in cementdekvloeren is een veelvoorkomende en effectieve manier om een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling in een ruimte te bereiken. Je kan hier een montagesysteem gebruik met noppenplaten, tackerplaten en draadmatten. Hieronder volgen de stappen die doorgaans worden gevolgd bij het installeren van vloerverwarming in een cementdekvloer.
1. Voorbereiding van de ondergrond
Zorg ervoor dat de bestaande vloer schoon, droog en vlak is. Eventuele oneffenheden moeten worden verwijderd of geëgaliseerd.
2. Isoleren
Als de vloerverwarming wordt geïnstalleerd op een begane grond of boven een kruipruimte, kan het zinvol zijn om een isolatielaag te plaatsen om warmteverlies naar beneden te minimaliseren. Dit kan helpen om energie te besparen en de efficiëntie van het verwarmingssysteem te verbeteren.
3. Leggen van de vloerverwarming
Er zijn twee veelgebruikte methoden voor het leggen van vloerverwarming: het systeem in de dekvloer leggen of het systeem bovenop de dekvloer plaatsen.
In de dekvloer leggen
Bij het in de dekvloer leggen worden verwarmingsbuizen (Pe-RT leidingen) direct in de cementdekvloer geplaatst. Ze worden meestal bevestigd aan draadstaalmatten die op de dekvloer wordt gemonteerd om ervoor te zorgen dat PE-RT leidingen op hun plaats blijven tijdens het gieten van de dekvloer.
Op de dekvloer leggen
Bij het leggen van het systeem bovenop de dekvloer worden de PE-RT leidingen op een isolatielaag geplaatst, zoals noppenplaat of een tackerplaat en vervolgens wordt er een dunne dekvloer (ca 3cm) over gelegd.
4. Aansluiten op het verwarmingssysteem
De verwarmingsbuizen worden via een verdeler aangesloten op het verwarmingssysteem van de woning. Dit kan een ketel, warmtepomp of een ander type verwarmingssysteem zijn.
5. Gieten van de cementdekvloer
Nadat de verwarmingsbuizen zijn geplaatst en aangesloten, wordt de cementdekvloer over het systeem gegoten. Het cement wordt zorgvuldig genivelleerd om een vlakke en egale vloer te creëren.
6. Uitharding en drogen
De cementdekvloer moet voldoende tijd krijgen om uit te harden en volledig te drogen voordat de vloerverwarming in gebruik wordt genomen. Dit kan enkele weken duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Het vocht moet uit de vloer ventileren.
7. Afstellen en testen
Nadat de dekvloer is uitgehard, moet het verwarmingssysteem worden afgesteld en getest om ervoor te zorgen dat het correct werkt en de gewenste temperatuur bereikt.
Het is belangrijk om dit soort werkzaamheden uit te laten voeren door professionals met ervaring in vloerverwarming, omdat het correct installeren ervan cruciaal is voor een efficiënte werking en om problemen zoals lekkages te voorkomen. Daarnaast kunnen lokale bouwvoorschriften en normen van invloed zijn op de installatie, dus het is belangrijk om deze te raadplegen en naleven.
Systeem voor droogbouwvloer monteren
Een vloerverwarmingssysteem met droogbouw is een manier om een verwarmingssysteem in de vloer van een gebouw te installeren zonder dat er natte materialen zoals beton of chape nodig zijn. In plaats daarvan wordt het systeem bovenop de bestaande vloerconstructie geplaatst. Hieronder volgen de stappen die doorgaans worden gevolgd bij het installeren van een vloerverwarming in een cementdekvloer.
1. Voorbereiding van de ondergrond
Allereerst moet de bestaande vloerconstructie goed worden voorbereid. Dit betekent meestal dat de vloer vlak, schoon en vrij van obstakels moet zijn. Eventuele oneffenheden moeten worden verwijderd.
2. Isoleren
Onder het verwarmingssysteem wordt meestal een isolatielaag geplaatst. Deze isolatie zorgt ervoor dat de warmte omhoog wordt gericht naar de leefruimte in plaats van naar beneden in de vloer of in de onderliggende structuren.
3. Verwarmingsbuizen of -matten leggen
Bovenop de isolatielaag worden verwarmingsbuizen of verwarmingsmatten gelegd. Deze buizen of matten vormen het eigenlijke verwarmingselement. De keuze tussen buizen of matten hangt af van het specifieke systeem dat wordt gebruikt.
4. Verwarmingsbuizen of -matten bevestigen
De verwarmingsbuizen of -matten worden op hun plaats gehouden met behulp van bevestigingsmiddelen, zoals clips of draadgaas. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn en op de juiste afstand van elkaar liggen.
5. Afwerkvloer plaatsen
Bovenop de verwarmingsbuizen of -matten wordt een afwerkvloer geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit gipsvezelplaten, droge dekvloerplaten of andere geschikte materialen. De afwerkvloer heeft meestal een relatief lage thermische weerstand, zodat de warmte gemakkelijk door de vloer kan stijgen.
6. Regelsysteem installeren
Een thermostaat en een regelsysteem worden geĂŻnstalleerd om de temperatuur van de vloerverwarming te regelen. Hiermee kunt u de gewenste temperatuur instellen en het systeem aan- en uitschakelen wanneer dat nodig is.
7. Vloer afwerken
Nadat het vloerverwarmingssysteem is geĂŻnstalleerd en getest, kan de vloer worden afgewerkt met het gewenste vloerbedekkingsmateriaal, zoals tegels, houten vloeren, laminaat of tapijt.
Het voordeel van een droogbouw vloerverwarmingssysteem is dat het relatief snel en schoon kan worden geïnstalleerd, omdat er geen natte materialen en lange droogtijden nodig zijn. Bovendien is het systeem meestal goed regelbaar en efficiënt in het verwarmen van de ruimte. Het is belangrijk om het systeem te laten installeren door een professionele installateur om ervoor te zorgen dat het correct wordt aangelegd en goed functioneert.