opc_loader

Menu

ADVIES OP MAAT?

MAIL

OF

BEL: 085 - 043 30 27

Alhoewel de verwarming in huis voorlopig even kan genieten van een zomerslaap, is het geen slecht idee om alvast te bedenken hoe je jouw huis in de winter wil verwarmen. Misschien ga je wel verhuizen en ben je op zoek naar een volledig nieuwe verwarmingsoplossing, of ga je renoveren en wil je de traditionele radiatoren vervangen voor een moderne verwarming. Wat je plannen ook zijn, grote kans dat vloerverwarming de oplossing is voor jou. Vloerverwarming is gemakkelijk te installeren, werkt energiezuinig en is verkrijgbaar in handige kant en klare sets. Klinkt goed toch?

In dit artikel lees je meer over de voordelen van CV vloerverwarming, ontdek je welke soort vloerverwarming er bij jou past en hoe je vloerverwarming zelf kan installeren. Zo heb je straks alle kennis in huis om er van de winter weer warmpjes bij te zitten.
 

Voordelen van CV vloerverwarming

Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om je ruimte te verwarmen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor CV verwarming, elektrische verwarming of inrarood verwarming. Ondanks al deze moderne opties, wordt er nog vaak gekozen voor CV verwarming. Met name CV vloerverwarming wordt nog vaak toegepast. Waarom? Dat lees je hieronder.
 

1. Energiezuiniger verwarmen

CV vloerverwarming heeft minder heet water nodig om de ruimte te verwarmen dan CV radiatoren. Waar traditionele radiatoren een temperatuur van 65 tot 75 graden moeten bereiken om de ruimte te verwarmen, is dat bij vloerverwarming slechts 29 graden. Dit betekent dat de CV-ketel het water minder hoog hoeft te verwarmen, waardoor de ketel minder energie verbruikt. Hierdoor zullen je energiekosten een stuk lager liggen.
 

2. Neemt geen ruimte in beslag

Heb je weinig rumte in je huis of wil je de ruimte die je hebt beter benutten? Dan is vloerverwarming ook een goede oplossing. CV vloerverwarming kan namelijk prima als hoofdverwarming worden gebruikt, waardoor je in de ruimte geen radiatoren meer hoeft te plaatsen. Dit maakt dat je een hoop ruimte overhoudt voor de inrichting van de ruimte.
 

3. Passend vloerverwarmingsysteem voor elke type vloer

CV vloerverwarming kan worden aangelegd onder elk type vloer. Je hoeft hiermee dus geen rekening te houden wanneer je jouw nieuwe vloer gaat kiezen. Wel zijn er verschillende soorten vloerverwarmingsystemen die je moet gebruiken bij bepaalde vloeren. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.
 

4. Gemakkelijk zelf te installeren

Met een goed stappenplan en/of de juiste begeleiding kan je vloerverwarming ook zelf installeren. Het is hierbij wel belangrijk dat je enige kennis hebt van vloerverwarming of jezelf goed hebt ingelezen. Het feit dat je dit artikel aan het lezen bent, laat zien dat het inlezen al gelukt is ;-).
 

5. Snelle en gelijkmatige warmte

Als je de vloerverwarming aanzet, zal je merken dat de warmte binnen 30-45 minuten al voelbaar is. Je hoeft de vloerverwarming dus niet vroegtijdig aan te zetten, maar alleen op momenten wanneer je de warmte wil voelen. Daarnaast verspreid vloerverwarming een gelijkmatige warmte doordat de vloerverwarming over het hele vloeroppervlak is verdeeld.
 

6. Comfortabel

Het laatste punt is misschien wel het grootste voordeel van vloerverwarming: comfort. Naast dat vloerverwarming de ruimte verwarmt, zorgt het natuurlijk ook voor heerlijke warme voeten. Daarnaast hoef je met vloerverwarming ook niet in de kou te wachten tot wanneer de warmte wordt verspreid. Dit gebeurt namelijk al vrij snel nadat je de verwarming hebt aangezet.

 

Welke vloerverwarming systeem past er bij jou?

Als je er over nadenkt om zelf een vloerverwarming te leggen, wil je natuurlijk zeker weten dat je aan de slag gaat met het juiste systeem. Om je te helpen kiezen hebben we hieronder overzichtelijk gemaakt welk systeem je voor welke situatie het beste kan gebruiken.


Droogbouw vloerverwarming

  • Geschikt voor zwevende, stijve afwerkvloeren zoals laminaat of niet-verlijmd parket
  • Geschikt voor betonnen en (instabiele) houten ondervloeren
  • Kan direct worden afgewerkt zonder cementlaag
  • De isolatie profielplaten zijn direct isolerend
  • Ideaal wanneer er weinig opbouwhoogte beschikbaar is


Is dit het vloerverwarming systeem voor jou? En weet je hoeveel m2 de ruimte is waarin je vloerverwarming wil plaatsen? Dan kan je hier direct een complete droogbouw vloerverwarming set bestellen!


Noppenplaat, tackerplaat of draadmat

  • Kan worden afgewerkt met een anhydriet of zandcement dekvloer met ongeveer dezelfde hoogte (vanaf ongeveer 4 cm)
  • Wordt meestal gelegd op betonnen/zandcemente ondervloer
  • Noppenplaat: verwarmingsbuizen worden bevestigd tussen de noppen op de noppenplaat
  • Tackerplaat: vloerverwarmingsbuizen worden met tackers op een tackerplaat bevestigd
  • Draadmat: verwarmingsbuizen worden met ty-raps op draadmatten bevestigd
  • Toegepast bij zowel renovatie-, verbouw- en nieuwbouwprojecten

Zou je aan de slag willen gaan met één van deze systemen? Dan kan je hier een complete vloerverwarming set bestellen met tackerplaten, noppenplaten of draadmatten.

 

CV vloerverwarming zelf installeren

Om je op weg te helpen met het zelf installeren van CV vloerverwarming, hebben we een stappenplan gemaakt die houvast kan bieden vooraf en tijdens de installatie. Uiteraard zijn de stappen afhankelijk van het vloerverwarmingsysteem dat je gebruikt. Onderstaande stappen gelden dan ook meer als richtlijnen.
 

1. Legplan maken

Maak allereerst een legplan voor de ruimte, zodat je duidelijk hebt hoe het systeem en de vloerverwarming komt te liggen. Houd hierbij ook rekening met de plaatsing van de verdeler.
 

2. Vloer goed schoonmaken

Voordat je de vloerverwarming gaat leggen is het belangrijk dat de vloer volledig schoon en leeg is.
 

3. Randisolatie aanbrengen

Het is nu tijd voor het aanbrengen van randisolatie. Dit zorgt ervoor dat je vloer goed is geisoleerd. 
 

4. Verdeler ophangen

Je kan nu de verdeler ophangen op de plek die is aangegeven in het legplan. Let erop dat de onderkant van de verdeler ongeveer 40 cm boven de vloer moet komen zodat er ruimte is voor het aansluiten van de vloerverwarmingsbuis.
 

5. Basis van systeem plaatsen (noppenplaat, draadmat, tackerplaat of isolatie profielplaat)

Nu kunnen de draadmatten, noppenplaten, tackerplaten of isolatie profielplaten worden geplaatst. Tijdens het leggen van het systeem is het handig om zo te werken dat je niet over het systeem heen hoeft te lopen. Veel systemen kan je op maat maken door bijvoorbeeld met een stanleymes op aangegeven plekken te snijden.
 

6. Vloerverwarmingsbuizen aanleggen

Wanneer het systeem in de volledige ruimte is geplaatst, kan je de vloerverwarmingsbuizen gaan leggen. We raden hierbij aan om de buizen in het zogenoemde slakkenhuispatroon te leggen. Zo zorg je voor een gelijkmatige warmteverdeling over de ruimte.
 

7. Vloerverwarming aansluiten

Na het leggen van de vloerverwarmingsbuizen kan je de koppelingen aansluiten. Hiervoor moeten de buizen op maat worden geknipt, zodat ze passen op de verdeler. Wanneer dit is gedaan, kan het systeem worden gekoppeld aan de cv-ketel.
 

8. Vloerverwarming testen

Het is handig om voordat de vloer wordt gelegd eerst de vloerverwarming te testen. Je wil natuurlijk niet dat je straks de vloer moet openbreken om nog iets aan de leidingen te wijzigen.
 

9. Je nieuwe vloer leggen

Werkt je vloerverwarming naar behoren? Dan is het tijd om je nieuwe vloer te plaatsen. Hierna kan je heerlijk gaan genieten van een verwarmde vloer.

 

Passend advies over de juiste vloerverwarming set

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met het kiezen van het juiste vloerverwarmingsysteem voor jouw project. Misschien heb je zelfs al een kijkje genomen op warmwinkel.nl tussen de complete vloerverwarming sets. Mocht je toch nog twijfelen over de verschillende systemen of hulp nodig hebben met het maken van een legplan, dan staan onze verwarmingexperts voor je klaar! Je kan hier contact opnemen om vrijblijvend advies te ontvangen.